14 december 2021

Nieuwsbrief Natuur in het Dorp Augustus 2021

Nieuwsbrief augustus

Natuur in het Dorp is terug in 15 gemeenten

In april 2021 sloten we het eerste project Natuur in het Dorp succesvol af. In 15 gemeenten in Oost-Brabant keren we na de zomer alweer terug met een tweede ronde van Natuur in het Dorp. De komende twee jaar verbeteren we de leefomgeving van onder andere huismussen, gierzwaluwen, vleermuizen en bonte vliegenvangers in de verschillende dorpen. Dit jaar komt daarnaast ook de huiszwaluw aan bod. We hopen weer op de medewerking van bewoners en bedrijven die de natuur een warm hart toedragen. Wil je weten of je ook in jouw gemeente mee kunt doen aan Natuur in het Dorp? Kijk dan op onze interactieve kaart. Alle groengekleurde gemeenten doen mee!

Tuin- en gevelscan

In de deelnemende gemeenten gaan we na de zomer op zoek naar straten en wijken die veel kansen bieden voor het plaatsen van nestkasten aan de gevels. Ook onderzoeken we de mogelijkheid voor het vergroenen van tuinen en plantsoenen. We benaderen bewoners, scholen, woningcorporaties, instellingen en bedrijven met de vraag of ze nestkasten willen plaatsen, en/of hagen of struiken willen planten.

Ontvang je onze flyer in de brievenbus? Dan betekent dat, dat we jouw tuin en gevel bekeken hebben en dat jouw huis geschikt is! Vraag dan snel via onze website een nestkast of beplanting aan, want op=op. Heb je geen flyer gehad en wil je toch meedoen? Vanaf de tweede helft van september gaan de aanmeldformulieren op de website weer open, dus houd de website in de gaten.

Meer aandacht voor natuurinclusief bouwen

In het komende jaar focust Natuur in het Dorp zich ook op het promoten van natuurinclusief bouwen. Dit is een relatief nieuwe manier van bouwen waarbij in het ontwerp voorzieningen getroffen worden voor biodiversiteit. Denk bijvoorbeeld aan inbouwnestkasten en groene gevels. Speciaal voor architecten, bouwers, woningcorporaties en ontwikkelaars is een toolbox natuurinclusief bouwen ontwikkeld. Maar ook voor particulieren vind je veel informatie en voorbeelden. Neem eens een kijkje en laat je inspireren!

Laat uitgebloeide bloemen en stengels staan!

Zijn je zomerbloeiers uitgebloeid? Knip ze dan niet af, maar laat ze staan! Zo zorg je voor meer biodiversiteit in de tuin. In de uitgebloeide bloemen vormen zich namelijk zaden. Een lekkernij voor vogels in de winter en herfst.

Ook insecten profiteren van de uitgebloeide bloemen. De larven en pollen van verschillende solitaire bijensoorten overwinteren namelijk in de holle stengels. Wordt het dan geen rommeltje in de tuin als ik alles laat staan? Nee hoor, het is net hoe je het bekijkt. Veel uitgebloeide planten hebben juist een prachtig wintersilhouet. Staan de stengels toch in de weg, dan kun je ze ook snoeien en op een zonnige plek leggen. Zo hebben de larven de beste overlevingskansen.

© Orbis natuur | landschap | klimaat