Over de materialen

Nestkastjes en beplanting

Natuur in het Dorp biedt inwoners van deelnemende gemeenten de kans om deze diersoorten voedsel en veiligheid te bieden in de vorm van beplanting, nestkasten en verblijfskasten. De beplanting zorgt verder nog voor meer verschillende insecten en veilige plekjes voor vogels om zich in te verstoppen of in te nestelen. Ook zorgen planten in plaats van tegels ervoor dat regenwater weer de bodem in kan trekken. Overstromingsgevaar na hevige buien neemt zo af. Beplanting zorgt ook nog eens voor minder hittestress in de zomer en meer schaduwplekjes voor mens en dier.

Insecten moeten het hebben van planten en bloemen. Daar halen ze voornamelijk hun voedsel vandaan. Denk bijvoorbeeld aan vlinders met hun lange tong in de bloesem van een boom of bijen met hun gele stuifmeelpoten. Helaas neemt het aantal (wilde) bloemen af, en ontstaat er langzaam maar zeker een voedseltekort. Door wildbloemmengsels terug te brengen in het stedelijke landschap, willen we weer méér bloemen gaan zien. Geschikte plekken voor zulke uitgestrekte bloemenveldjes zijn bij voorkeur zanderig en zonnig, maar een paar vierkante meter in de voor- en achtertuin kan ook al een groot verschil maken!

De nestkasten, speciaal ontwikkeld voor de soorten waar we ons hard voor maken, worden kosteloos uitgedeeld. Omdat we met zijn allen steeds beter geïsoleerde huizen hebben en onze tuinen steeds schoner worden, vinden vogels het moeilijk om een nestplekje te vinden. Daar helpen de kastjes uitstekend bij. Wil je ze op precies de juiste plek ophangen? Bekijk dan hier de instructies!

© Orbis natuur | landschap | klimaat