Zelf aan de slag

Naast initiatieven van de gemeente en provincie kan je natuurlijk ook zelf aan de slag om een steentje bij te dragen. Een verbetering van de leefomgeving van plant en dier is eigenlijk heel gemakkelijk te realiseren!

Voorkom zwerfafval

Eigenlijk is iedereen het erover eens: zwerfafval kan echt niet meer. Nu kan er weleens iets aan de aandacht ontsnappen, maar let extra goed op zwerfvuil in je omgeving. Alleen al je eigen voortuin controleren op rommel helpt! Dieren zien dit namelijk als voedsel, met alle gevolgen van dien.

Plant een boom

Er kan wel 7 graden temperatuurverschil zitten tussen een bestraat en een begroeid terrein. Bomen zorgen niet alleen voor heerlijke natuurlijke schaduw en een mooie groene tuin, maar geven vogels ook dekking, voedsel en broedgelegenheid.

Gebruik papier, karton en plastic selectief

Er zijn steeds meer mogelijkheden om te besparen op papier en karton. Denk na voor je iets print en help zowel de natuur als plaatselijke verenigingen door oud papier mee te geven bij inzamelingen. Plastic tasjes zijn al helemaal uit den boze: het is heel gemakkelijk om een degelijke stoffen tas of een opvouwbaar kratje aan te schaffen en deze telkens te gebruiken bij het boodschappen doen bijvoorbeeld. Daarnaast is dit ook nog eens goedkoper!

Super praktisch: de begroeide gevel

Een kleine tuin of weinig ruimte voor groen door verharding en bestrating? Geen enkel probleem, gevelgroen is de oplossing! Met een smalle strook langs de verharding kan je al een schitterende groene gevel realiseren. Eenvoudig te onderhouden en vogels zijn er gek op.

Plaats een regenton

De meeste straten en tuinen zijn voor een groot deel verhard. Dit zorgt ervoor dat regenwater steeds slechter de grond in kan trekken. Daardoor raakt het riool bij hevige regenval sneller overbelast. Omdat de verwachting is dat veel regen in korte tijd de komende jaren meer de norm gaat worden, is het van belang om ervoor te zorgen dat onze tuinen en straten daarop voorbereid zijn. Het plaatsen van een regenton, zodat het water niet rechtstreeks het riool in stroomt, is een hele goede manier om hieraan bij te dragen. Je kan het water in droge maanden gebruiken om planten water te geven – dat werkt op zijn beurt weer kostenbesparend.

Wel eens aan een composthoop gedacht?

Iets uit het verleden denk je? Ouderwets, misschien? Dan heb je het mis! Composthopen zijn juist heel praktisch, natuurlijk én kostenbesparend. Niets zo handig als je eigen compost voor gebruik in de tuin om groenten en planten een extra voedzame start te geven. Compost is daarnaast zeer rijk aan insecten, wormen en kevers, die op hun beurt weer voedsel zijn voor vogels.

© Orbis natuur | landschap | klimaat