14 december 2021

Nieuwsbrief natuur in het Dorp december 2021

Nieuwsbrief december

Vervolg Natuur in het Dorp - Oost Brabant

In april 2021 sloten we het eerste project Natuur in het Dorp succesvol af. Vervolgens zijn we na de zomer in 15 gemeenten van Oost-Brabant teruggekeerd voor een tweede ronde van Natuur in het Dorp. De komende twee jaar verbeteren we de leefomgeving van onder andere insecten, vlinders, huismussen, gierzwaluwen, vleermuizen, huiszwaluwen en bonte vliegenvangers.


In 11 gemeenten hebben we inmiddels de bewoners voorzien van een advies voor een nestkast of beplanting. De aanmeldingen stromen binnen en de bewoners zijn erg enthousiast en positief over dit initiatief.

Asten, Someren en Waalre kleuren groener

Begin november zijn de bestelde nestkasten en beplanting uitgedeeld aan de bewoners van Asten, Someren en Waalre. In totaal zijn er hier 91 nestkasten en 845 stuks beplanting bezorgd.

Dit najaar komt er nog een aantal gemeenten bij waar we de materialen komen brengen. Wanneer we bij jou langskomen, ontvang je hierover van tevoren een bericht. De andere uitlevermomenten zullen plaatsvinden in het voor- en najaar van 2022.

Ontvang jij een beplantingspakket of nestkast? Kijk dan nog even naar de instructies op onze website voor het plaatsen en/of ophangen hiervan.

Oproep om te registreren

Heb je al een nestkast, zakje met bloemenzaad, insectenhotel of plant ontvangen vanuit Natuur in het Dorp? Heb je de spullen opgehangen, gezaaid of geplant en wil je ons op de hoogte houden van je vorderingen? Registreer je dan nu en geef aan ons door wat je thuis hebt gedaan. En als de kastjes dan volgend voorjaar bewoond worden, kan je dat óók doorgeven. Zo halen we concrete resultaten binnen van het project en we horen natuurlijk graag alle succesverhalen!

Ook foto's zijn altijd welkom, van een bloeiend veldje bloemen of uitvliegende jonge vogels, bijvoorbeeld. Je kan één foto uploaden bij het registreren, maar meer foto's zijn altijd welkom via info@natuurinhetdorp.nl. Geef dan ook even aan in welke gemeente je woont en of wij de foto mogen gebruiken voor publicatie.

Ook in de winter bouwen aan biodiversiteit?

Jazeker! En het kost je geen enkele moeite.

Lieveheersbeestjes, grondkevers, padden, wilde bijen, pissebedden, spinnetjes en vele andere kleine kriebelbeestjes brengen allemaal de winter door in je tuin; onder bladeren, in uitgedroogde bloemstengels en in holletjes in de bodem. Laten wij ze daarbij helpen en zorgen dat ze tot rust kunnen komen.

Laat die uitgebloeide bloemen en struiken lekker staan. Vaak hebben ze ook mooie zaaddozen die belangrijk zijn voor vogels. En laat takken, stukken boom en bladeren gewoon liggen. Ruim niet grondig op. Vallend blad is een natuurlijk beschermingsmiddel tegen vorst die later komt. Beter voor het bodemleven en beter voor de wortels van je plant. Daarnaast zijn opgehoopte bladeren ook nog eens ideaal voor egels.

Dus doe heel weinig tot niets in de winter en de biodiversiteit bouwt zich vanzelf op in je tuin!

© Orbis natuur | landschap | klimaat